Wet- en regelgeving valbeveiliging?
Is valbeveiliging echt verplicht of is het gewoon geldklopperij? Is er dus wet- en regelgeving hierover en zo ja, waar moet ik dan (minimaal) aan voldoen? Deze vragen worden ons dagelijks in alle eerlijkheid gesteld. Wij houden van duidelijke en begrijpelijke taal. Daarom kort en bondig de wet- en regelgeving bij werken op hoogte toegelicht.
Aansprakelijkheid
De wet zegt dat er op een werkplek boven de 2,50 meter al sprake is van werken op hoogte en verplicht opdrachtgevers en eigenaren van gebouwen er voor te zorgen dat werkzaamheden zoals (ver)bouwen, reinigen, inspectie, onderhoud, etc. veilig en gezond uitgevoerd worden. Er zijn dus minimale eisen waaraan je als werkgever of gebouweigenaar moet voldoen als het gaat om werken op hoogte.
Toch geldklopperij?
Dit wetende is het zodoende belangrijk te kijken naar de praktische invulling van de situatie. Welke veiligheidssystemen zijn minimaal benodigd en waar? Immers kom je nooit op het dak, waarom dan valbeveiliging aanbrengen. De geldklopperij zit 'm dan ook meestal in het adviseren van te veel en te dure valbeveiligingsoplossingen. Zonde en niet nodig.
Goede, veilige en betaalbare valbeveiliging. Dat is ons uitgangspunt! Veilig werken op hoogte zoals door jou gewenst moet namelijk het resultaat zijn.
Meer weten?
Heb je geen ervaring met valbeveiliging of benieuwd welke valbeveiliging (minimaal) kan passen in jouw situatie? Stuur ons foto's of een tekening en wij maken een passende en werkbare oplossing tegen valgevaar.
Liever een vrijblijvende afspraak op locatie? Geen probleem uiteraard. Wij komen graag langs voor een gratis en persoonlijk advies.